Malá Fatra - výstup na Velký Kriváň

úterý 18. července 2017 Veľký Kriváň, 013 06 Terchová, Slovensko

Výstup na nejvyšší vrchol Malé Fatry. Co si budeme povídat, je hojně navštěvovaný hned z několika důvodu – dobrá dostupnost a krásné výhledy do všech stran.


Z Vrátné doliny jede nádherná, moderní osmi-kabinková lanovka až do Snilovského sedla, najednou máme převýšení 750 metrů během chvilky, takže pokud se Vám nahoře zatočí trochu hlava, je to normální.
Slováci výstup z lanovky na vrchol Velký Kriván, který je vzdálený 40 minut popisují jako absolutně nenáročný výstup k jednomu z nejkrásnějších výhledu na Slovenku. No dobře, náročný výstup nebyl, ale přiznám se, že jsem se zapotila. Hlavně chce to mít dobré boty, aby to neklouzalo a prostě v klidném tempu si to vyšlapat. My jsme to šli s malou (21 měsíců) a neměli jsme ji v ničem, kousek šla sama, kousek jí nesl muž na ramenou a zvládli jsme to v pohodě. Prostě jsme se kochali a dávali si pauzy, nešli jsme to těch avizovaných 40 minut, ale třeba hodinu nebo déle a bylo to jedno. Na vrcholu najdeme jen cedulku se jménem a výškou a naprosto dokonalé výhledy.
Dá se pokračovat dál, ale problém tady je, že se nikdy nevrátíte k autu a nejsou tu skoro žádné ubytovací zařízení. V horní stanici lanovky je občerstvení, můžete si dát třeba klobásu, bramborové placky, borovičku nebo ochutnat slovenské pivo Šariš. A vydat se zpátky dolů lanovkou.

Cena lanovky pro dospělého nahoru i dolu je 11 eur. Plus 2 eura je záloha na kartu, kterou pak zase v kase vrátíte. Děti do 6 let zdarma.















Terchová 


Našim cílem bylo projít si Malou Fatru a poznat kraj známého zbojníka Juraje Jánošíka. K tomu patří rozhodně město Terchová, které je i jeho rodištěm. Má zde postavenou nerezovou sochu, kterou rozhodně nesmíme opomenout. Dokonce kousek od obecního úřadu je postavena i dřevěná socha Juraje.

Restaurace
A když už se zde člověk ocitne a dostane hlad tak si stačí zajít jedině do koliby. V Techové jsou vyhlášené dvě Techovská Koliba Diery a Janošiková koliba, obě by se daly zařadit do škatulky tzv. typických slovenských kolib.

Kam zajít, co dělat v Terchové?
Pokud se zde člověk chce zdržet a potulovat se po Techové, tak nudit se nebudete. Je zde např. rozhledna Terchové srdce, Aquapark Terchovec, lanový park Dino Adventure, v okolí Terchové je možné i splavovat řeky Váh a Orava a pro děti i dospělé jezdí terchovský vláček, což je skvělá varianta, jak poznat okolí a možnost zvolit si delší nebo kratší trasu.
Určitě si zde nakupte i výborné sýry, hlavně proslulé korbačíky, které cenově i chuťově jsou o něčem jiném, než je známé z obchodů u nás.

Ubytování
Ubytování je tady spoustu, stačí si vybrat dle libosti a dobré stránky jsou tyhle: http://cz.megaubytovanie.sk