Smetanova vyhlídka

pondělí 12. června 2017

No dobře... já vím, že už tady bylo plno lidí a po ještě slavnější vyhlídce Máj, je to asi druhé nejfrekventovanější místo na Slapy, tak mi to přesto nedalo nezmínit alespoň pár řádku...
Tady jsme se ocitli úplně za jiným účelem než turistikou, hledáme v okolí pořád náš "vysněný" pozemek a tak nás jedno pondělní večerno zaválo i tady. K výletu to má hrozně daleko, autem v obci Třebsín u autobusové zastávky zabočíte polní cestou a dojedete skoro až k vyhlídce, stačí ujít pár kroků, až možná trapně mi je, že to zařazuji jako článek, ale kdyby ten výhled na Vltavu nestál za to, tak se na to vykašlu. 

Ten výhled je zcela fámozní, Ten dostane každého. K jejímu jménu neboli pojmenování se váže příběh samotného Bedřicha Smetany, který zde toto místo měl rád, sám na vyhlídku často chodil a dokonce prý tady složil druhou část symfonické básně Má Vlast - Vltavu. Kdo ví, kde je pravda, ale příběh to je hezký a když na tom místě stojí, tak bych uvěřila, že tady složil cokoliv. 
Z vyhlídky je pohled na dnes už za oběť padle Svatojánské proudy, díky Štěchovické přehradě. Ale taky je zde na opačném břehu velmi známá trampská osada Ztracenka, která se považuje za úplně první trampskou osadu (třeba jí znáte z nějakých písní).
Vyhlídka je přístupná celý rok, je tam udělaná plošina se zábradlím. 


Asi je tenhle "minivýlet" lepší spojit s dalšími Vltavskými vyhlídkami. 
Jinak náš příběh o hledání pozemků tady taky neuspěl, pokud jsme nechtěli vypustit děti na "zahradu" plnou skal, kde by konečná byla asi někde dole ve Vltavě..