Údolím Bílého Labe v Krkonoších

neděle 7. května 2017 Bílé Labe, Česko

Tohle je opravdová vycházková cesta, jak všude psali. Stezka je krásná!!! Dostanou se zde všichni, cesta je udělaná bezbariérově, takže pro rodiny s dětmi je tohle ideál. Dá se zde jet i krásně na kolech. Dokonce po cestě je udělané moc hezké hřiště pro děti, které je v souladu s okolní přírodou a nevypadá tam tedy jako nějaký kýč. Dále tam je i ohniště a takový srub. Hezké odpočinkové místo po cestě.
Začátek cesty je od rozcestníku Dívčích lávek, stezka je značená jako K6. A naším cílem byl oběd v Boudě U Bílého Labe.
Co, ale bylo top a hlavním důvodem proč, jsme se zde vydali byly ty VODOPÁDY.
To bylo něco nádherného a hlavně k některým se dostaneme strašně blízko, že si sednete na kámen hned vedle. Samozřejmě pokud není hodně vody.
A pak se stačí jen kochat a kochat, udělat krásné fotky a popojít k dalšímu vodopádu.
Po cestě jich je několik, doporučuji jít si udělat hezké fotky hned k těm prvním, k těm posledním už se člověk nedostane tak blízko, protože se stoupáním k Boudě se vodopády trošičku vzdálily.


Něco málo o původu...geologického...historického...


Tím, čím tady procházíme je horské údolí ledovcového původu. Krkonoše jsou v podstatě specifickou oblastí nejen u nás, ale i v Evropě. A tady si to člověk uvědomí, takové množství vodopádu na malém území se nevyskytuje jen tak někde. V Krkonoších najdeme spoustu míst, kde se nachází úžasné vodopády, Bílé Labe je jedním z míst (další jsou např. Obří důl, Labský důl).

Proč to tak tedy je???


Krkonoše mají velmi vhodné podmínky, které jsou dány především tvrdým žulovým podložím a tektonickým výzdvihem celých Krkonoš ve třetihorách, ten způsobil to, že vznikly strmé svahy. Ve čtvrtohorách přišlo do Krkonoš zalednění, které zde zanechalo stopy v podobě karů a ledovcových údolí a tím pádem, už nebránilo vzniku velkých vodopádů už vůbec nic.
Dokonce některé krkonošské vodopády patří k nejvyšším v Evropě a mohou nám připomínat Skandinávii (ta podobnost, je v podstatě založena na faktu, protože v minulosti oblasti prošly geologickým vývojem díky tomu, že nebyly od sebe vzdálené daleko).















Tip na nejvyšší vodopád v Krkonoších

Pančavský, který má výšku 148 m. Ale o něm třeba snad příště...

Nejvodnatější vodopád

Malý Labský vodopád
A ten najdeme právě na téhle stezce Bílého Labe. Není sice vysoký, ale voda, kterým jim protíká pochází právě z vyšších tří položených vodopádu -- Pančavského, Labského a Pudlavského.
Není nijak označený a je docela skrytý. Takže ho musíte trošku najít.


Nahoře v Boudě si můžete dát oběd nebo se jen občerstvit a pokud máte chuť dá se pokračovat dál, ale už po turistických cestách třeba na Špindlerovou boudu nebo na Luční boudu.