Chalupská slať s největším rašelinným jezírkem v ČR

pondělí 3. dubna 2017 Unnamed Rd,, 385 01 Borová Lada, Česko

Na okraji národního parku Šumava cca 1 km od obce Borová Lada najdeme rašeliniště Chalupská slať, může být považováno za perlu Šumavy. Jedná se u unikátní místo, kde podobný ráz krajiny najdeme snad jen v západočeské rezervaci Soos, ale kouzlo tohohle místa podtrhuje romantický ráz,
Chalupská slať leží v údolí Vydřího potoka ve výšce 910 m. Je součásti rozsáhlého komplexu o ploše přes 200 ha.



Slať vznikala po skončení doby ledové (8-10 tis.lety) Původně zde bylo mělké pánevní jezírko, které začalo zarůstat nejdříve rákosem, později rašeliníkem.

Tohle místo se pyšní označením nej. A to, že zde najdeme největší (1,3 ha) rašelinové jezírko v České republice. V jezírku je několik plovoucích ostrůvku, na okraji se v minulosti těžila rašelina.
Stezka začíná vedle informačního střediska Národního parku Šumavy. Velkou výhodou je, že je zde bezbariérový přístup, takže se zde dostanou opravdu všichni, ale kola nechte před stezkou. Ty tam nepatří.
Chodník vede až k vyhlídkové plošině jezírka. Na vyhlídkové plošině je výhled opravdu nádherný. Krásné modré jezírko s ostrůvkem, a kolem jsou traviny či břízy. Stezka je krátká a mimo ní je vstup zakázán.
Takže tenhle výletík stojí za to navštívit a spojit ho s dalším. Protože více než půl hodiny Vám to tady nezabere. Před stezkou je i moc hezké dětské hřiště. Dá se zde i zaparkovat na parkovišti Svinná Lada.

Vstup
Vstup je zdarma.



















Kam dál
Dále v teplejším období jsou v Borové Ladě otevřeny soví voliéry, takže to stojí za spojení dalšího tipu na výlet.

Tip na ubytování
My jsme bydleli přímo v Borové Ladě v krásném penzionu Gabreta.



Tip na restauraci
Po návštěvě Chalupské slaťě jsem pokračovali směrem na Modravu a zde jsme si dali vynikající oběd v hotelu Madr v restauraci U Všech Kukaček.