Brdy - vrchol Praha a Padrťské rybníky

středa 5. dubna 2017 Brdy, 262 23 Brdy, Česko

Naše cesta do Brd započala kousek od Nepomuku, konkrétně u hospody Nepál, kde jsme zaparkovali a vydali jsme se po modré turistické značce směrem k vrcholu Praha, my jsme kočárek sebou neměli, měli jsme cyklovozík, jinak bychom to neujeli. Jako určitě se to dá, ale máknete si. Je to mrně do kopce. Potom se dojde k rozcestí u sv. Jana, kde pokračujeme už po žluté. A tahle cesta!!! To je nádherá! Krásná, široká, na kolech super, jako taková cesta v lesích opravdu není k vidění všude.
Touhle nádhernou a pohodovou cestou dojdeme až k samotnému vrcholu Praha.




Vrchol Praha je druhým nejvyšším bodem Brd (862 m). Stojí zde věž s meteorologickým radarem, který monitoruje počasí skoro nad celou republikou. Během 2. světové války zde byla vojenská radarová ústředna, ta návěla noční německé stíhače, také zde bylo odposlouchávající zařízení, radary se nacházely všude kolem na několika dřevěných věžích, jejichž zbytky se dochovaly do dnešní doby.
Kousek dál od vrcholu se nachází vyhlídka u zbytků německého radiomajáků. Z ní je krásný výhled do okolé.

Mapa trasy

Poté jsme měli namířeno k rybníkům. Tady vede opravdu mnoho tras a spoustu jich není v mapách značeno jako turistické nebo cyklystické, takže lze tady i docela dobře zabloudit, protože často jsme došli na křižovatku a nevěděli kudy. Značení tady ještě moc není, takže seznamovské mapy určitě. Hodně cest je tady vedeno jako lesní cesty a ty mi přišly nejlepší, sice v mapách nejsou nijak vedeny, ale jsou tam vidět jako cesty (tedy ty šedé). Ty byly krásně široké, asfaltové a nikdo nikde.
My jsme se vydali z Prahy k rybníkům po modré turistické a to byl trošku děs s kočárkem nebo vozíkem rozhodně ne! Jako dá se to jít, ale zbytečně se nadřete, kdybychom si všimli těch šedých cest dřív, vydali bychom se po některé z nich, později jsme se už na některou napojili a byla to pohodička.
Rybníky jsou úžasné a tady vede většina cest turistů. Stačí si sednou a dát si svačinku. Jo to mi připomíná jídlo a pití do Brd sebou! Tady nikde není žádné občerstvení ani žádná chata jak jsme zvyklí odjinud. Jinak od rybníku je krásný výhled na vrchol Praha.














Vyhlídka u zbytků radiomajáků