Obří hlava a žába na Kokořínsku

úterý 24. ledna 2017 277 35 Mšeno, Česko

Kokořínsko je doslova propleté turistickými cestičkami, kterému dominuje hrad Kokořín. Najdeme zde hlavně mnoho bizarních skalních útvarů, které již od 19. století dostávají ještě bizarnější názvy. Vždycky když přemýšlíme, kam vyrazit na jednodenní výlet z Prahy, Kokořínsko je vždycky dobrou volbou. Je tady tolik míst, kam se můžeme vydat. A právě jedno zimní, lednové, nedělní odpoledne jsme se vydali směrem do Mšena, konkrétně do oblasti zvané Romanov. Zde najdeme autobusovou zastávku. Tady je vhodné někde nechat auto a vydat se do lesa. Ihned se napojíme na naučnou Cinibulkovou stezku nebo na modrou turistickou.
V zimě to tady vypadá kouzelně, lidé se zde procházejí, letošní zimu zde napadlo hodně sněhu a ty zasněžené skály mají něco do sebe.

Obří hlava a žába

Od auta dojdeme po pár set metrech k rozcestí zvané jako švédský val. Zde se nacházelo tábořiště Švédu během třicetileté války. Dokonce tady na nás 2 švédové ještě vykovali.
Cestou na Kokořínsko
Na rozcestí se vydáme po modré směrem k Obří hlavě a žábě, je to asi 0,5 km. Projdeme Průsečnou skálou, je to v podstatě vytesaná cesta v pískovci, která vznikla švédskými vojáky za třicetileté války. Vytesali ji, aby si ulehčili přístup k tábořišti. A dojdeme ke skále nazvané obří hlava a žába. Zde má člověk více možnosti kudy se dát. Může pokračovat po naučné stezce, dojdeme k další zajímavé skále nazvané Faraon nebo se vydat po modré dále až na Pokličky, které jsou na Kokořínsku velmi známe. Je to asi 2 km.

Kokořínsko je krásná oblast, je propletená a určitě stojí za to se zde vydat v jakémkoliv období. Jen možná pozor po dešti, může to klouzat. My jsme tuhle trasu absolvovali na sáňkách, takže to šlo. Ale náš cíl bylo dojít až na Pokličky, ale nedošli jsme tam. Pro kočárek to je možné, ale určitě nějaký terénní.

Průsečná skála

Průsečná skála


Průsečná skála

Průsečná skála


U obří hlavy a žáby
Geologie
Neodpustím si tady nezmínit aspoň pár slov. Kokořínsko je v tomto směru úchvatnou oblastí. Při procházce si uvědomte, že kdysi v druhorách tady všude bylo moře. Díky tomu vzniklo mnoho bizardních pískových útvarů, které dotvořila eroze. Můžeme zde vidět mnoho geologických zajímavosti jako jsou škrapy, voštiny (to jsou ty díry ve skalách), pískovcové stalagmity nebo selektivním zvětráváním hlavně působením hydroxidů železa vznikají skalní růže či mísy. Ale přesto k nejznámějším na Kokořínsku patří Pokličky. To je taková dominanta tohohle místa.


Tip na cukrárnu

U Koně v Kokořínu. Je to cukrárna, kavárna a čajovna, ale dá se tady i najíst. Paní majitelka je moc milá a všechny dorty si peče sama. Je to takové milé rodinné posezení tady.

Zkoušeli jsme i restauraci Truhlárna, kde jsme byli jednou na jídle, z venku i zevnitř vypadá moc hezky, ale poslední dobou nejsou moc dobré reference, pomalá obsluha, dlouho se čeká na jídlo, my jsme se stavili kolem 4 a už neměli nic na jídlo. Takže škoda...